Unul dintre cele mai plăcute deserturi l-am mâncat astăzi la Casa Fermierului, din satul Fântâna (comuna Hoghiz). Și să știți că cine a spus că este bun de te lingi pe degete nu a greșit deloc.
Cum se prepară „lipiu“ de la Fântâna ne-au spus două dintre cele mai procepute gospodine din sat, Ana Macrea și Maria Neacșu. Se prepară din aluat de cozonac. Acesta se porționează și se întinde cu făcălețul (sucitorul). Peste această foaie se toarnă un strat uniform de smântână, în care sunt amestecate câteva ouă, zahăr și zahăr vanilat. La un litru de smântână se pun două ouă întregi și încă un gălbenuș.
„Noi folosim smântâna de bivoliță, pentru că este mai groasă și mai grasă. Cine nu are și cumpără smântână din magazin, trebuie să adauge unde pic de făină, să o îngroașe“, ne sfătuitește tanti Maria Neacșu.
Când toate porțiile sunt pregătite, se bagă fiecare câteva minute în cuptorul bine încins, în care se coace și pâinea de casă cu cartofi. Mai trebuie precizat că „lipiu“ se pregătește în mod tradițional cu ocazia sărbătorilor de Paști și de Crăciun.
CITEȘTE ȘI: Tradiții și agroturism la Fântâna
CLICK pe poze pentru a se mări!!!!
Unul dintre cele mai plăcute deserturi l-am mâncat astăzi la Casa Fermierului, din satul Fântâna (comuna Hoghiz). Și să știți că cine a spus că este bun de te lingi pe degete nu a greșit deloc.
Cum se prepară „lipiu“ de la Fântâna ne-au spus două dintre cele mai procepute gospodine din sat, Ana Macrea și Maria Neacșu. Se prepară din aluat de cozonac. Acesta se porționează și se întinde cu făcălețul (sucitorul). Peste această foaie se toarnă un strat uniform de smântână, în care sunt amestecate câteva ouă, zahăr și zahăr vanilat. La un litru de smântână se pun două ouă întregi și încă un gălbenuș.
„Noi folosim smântâna de bivoliță, pentru că este mai groasă și mai grasă. Cine nu are și cumpără smântână