Membrii organizaţiei afirmă - pe baza unui raport privind impactul viitoarei investiţii a firmei italiene Enel asupra sănătăţii populaţiei şi economiei din Galaţi - că aceasta „ar îneca oraşul în poluare timp de 40 de ani". Semnalul lor de alarmă a fost inscripţionat pe un balon care a zburat deasupra oraşului.
De când natura ne administrează tot mai multe şi mai aspre pedepse pentru că omenirea n-a respectat-o şi n-a trăit în armonie cu ea, Greenpeace nu mai este percepută ca o organizaţie de protestatari nonconformişti, ci, ca o mică armată de voluntari dedicaţi, care chiar încearcă să salveze planeta şi pe noi cei care încă mai avem şansa de a o locui.
„Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, care foloseşte confruntarea creativă, non-violentă, pentru a expune probleme de mediu globale şi pentru a facilita adoptarea unor soluţii esenţiale pentru un viitor curat şi paşnic", explică sintetic reprezentanţii acesteia.
Prin urmare, n-ar trebui să fie surprinzătoare poziţia Greenpeace, în dezacord cu intenţia construirii la Galaţi a unei termoelectrocentrale care ar urma să ardă 200 de tone de cărbune zilnic.
Activiştii Greenpeace au prezentat gălăţenilor - cu care s-au întâlnit şi au discutat pe stradă - un raport potrivit căruia: "Poluarea atmosferică generată de viitoarea termocentrală va cauza, anual, moartea prematură a 40 de persoane, durata de funcționare a centralei fiind de 40 de ani. Aproximativ 45.000 de zile de boală anual, se vor traduce prin pierderi economice semnificative, din cauza absențelor bolnavilor de la lucru".
Mesajul a fost citit de mii de gălăţeni Foto: Greenpeace
Raportul subliniază că nu doar gălăţenii ar avea de suferit:
„Timp de patruzeci de ani, termocentrala ar polua atât aerul din Galați, cât și din alte orașe, precum Constanța, Călărași, București, Iași, afectând sănătatea a mil