Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, considerã cã orice dezbatere cu privire la 'arhitectura instituţionalã' este beneficã, dar crede cã modelul SRI este unul de succes, nefiind necesare schimbãri la nivelul acestei instituţii.
'Orice dezbatere este beneficã din punct de vedere al arhitecturii instituţionale în care noi acţionãm. Dacã lucrurile au mers bine, iar modelul Serviciului Român de Informaţii şi din punct de vedere al transformãrii, a capacitãţii sale intelectuale şi operaþionale de a înţelege realitatea este unul de succes, nu vãd totuşi de ce ar trebui sã schimbãm ceva, care merge bine, dar orice dezbatere este beneficã. Este dreptul politicienilor de a iniţia asemenea dezbateri. Îmi pare foarte rãu, de exemplu, cã la noi încã suntem marcaţi de tarele trecutului, când abordãm asemenea dezbateri şi în spaţiu parlamentar şi în spaţiul opiniei publice, astfel încât, iatã, rãmânem blocaţi cu acele legi din anii '91 referitoare la servicii şi nu înţelegem cã societatea a evoluat, cã lumea a evoluat, cã provocãrile la adresa securitãţii sunt mult mai complexe şi uneori suntem chiar lipsiţi de instrumentele necesare, pentru a ne realiza misiunea de apãrare a securitãţii naţionale a României în acest context', a declarat Maior, duminicã, la Realitatea TV, întrebat dacã ar avea ceva împotriva unei schimbãri cum ar fi aceea ca SRI sã se subordoneze Parlamentului.
În acest context, Maior a evidenţiat faptul cã ar fi utilã o dezbatere pe marginea legilor care privesc serviciile speciale.
Zilele trecute, premierul Victor Ponta afirma cã Serviciile de informaţii şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie supuse unui control parlamentar strict, precizând însã cã nu are ce sã le reproşeze şefilor SRI şi SIE, George Maior, respectiv Teodor Meleşcanu.
'Conform legii, trebuie sã existe o propunere din partea preşedintelui şi un