Fără a intra în detalii, care şi aşa s-au dovedit a fi excesiv de numeroase, se poate afirma că în ultimele săptămâni sentimentul majorităţii românilor a fost acela al manelizării spaţiului public. Ciudatul Dan Diaconescu a reuşit cu succes să translateze scenariul telenovelei Elodia la privatizarea Oltchim. Iar televiziunile, în goană evidentă după rating, au căzut în capcană, făcându-i publicitate gratuită unui personaj politic aflat în toiul unei deşănţate campanii electorale. Din păcate, nu s-a ţinut nici o clipă cont că spectacolul de circ pe care l-a reprezentat licitaţia sau incredibila epopee a plimbatului prin Bucureşti a sacilor de bani a aruncat România, membră a Uniunii Europene, într-o umilitoare ruşine.
Circul nu s-a încheiat, însă mulţi au început să se întrebe cine sunt învingătorii şi cine sunt învinşii acestui mod grotesc de a susţine o campanie electorală. Din acest punct de vedere, împărtăşim opinia analiştilor care apreciază că este prea devreme pentru a evalua rezultatele “episodului Oltchim” din punctul de vedere al procentelor de care diversele partide politice se pot bucura în acest moment în opţiunea electoratului.
Unii sociologi pretind că partidul condus de Dan Diaconescu ar fi câştigat 5 sau 6 puncte, că încrederea în Uniunea Social Liberală s-ar fi şubrezit şi că, de fapt, perdantul la puncte ar fi Partidul Democrat Liberal. Dar chiar dacă acceptăm că este prea devreme pentru a vedea care sunt consecinţele telespectacolului Oltchim, dacă ele vor exista, se impune a fi luată în calcul atitudinea lui Traian Băsescu. Este limpede că el vrea dărâmarea guvernării USL. Dar, pentru că PDL este neputincios, se va strădui să aducă USL sub 50%, iar papagalul Dan Diaconescu ar putea avea rolul unui cal troian.
În aceste condiţii, în calitatea sa de acţionar majoritar la Oltchim, Guvernul are la rândul său misiunea impo