TIMISOARA. Bugetul pe care il aveti nu va permite sa cumparati o masina noua, dar este suficient pentru achizitionarea unui autoturism second hand. Specialistii recomanda cativa pasi pe care cumparatorii sa-i urmeze daca vor sa targuiasca pentru o masina folosita. „In primul rand, cel care vrea sa-si cumpere o masina second hand, trebuie sa stabileasca un buget. E necesar ca aproximativ 10% din valoarea masinii sa fie programata pentru reparatii. Este un aspect important de care trebuie tinut cont, altfel te trezesti ca apare o problema la masina si nu mai ai bani sa o repari”, ne spune Dan Popescu, manager tehnic Toyota Timisoara.
Dupa stabilirea bugetului incep pasii de verificare a autoturismului. Astfel, trebuie sa va asigurati ca toate actele sunt in regula: verificarea cartii de indentitate, a numarului de fosti proprietari, trecuti in cartea de identitate etc.
Al treilea pas – verificarea masinii la reprezentanta. „Fiecare masina are hibele ei. Dar nu trebuie sa stabilesti vizita la reprezentanta din timp, cu cel de la care o cumperi, ci iei hotararea pe loc. Daca vanzatorul se codeste, ceva nu este in regula cu masina. Odata ajuns la reprezentanta, este verificat istoricul masinii, dar si alte aspecte importante. Acolo afli daca merita sau nu sa o cumperi. Platesti manopera la reprezentanta, dar stii ce-ai luat”, explica Dan Popescu.
O masina care are motorul bun trebuie sa porneasca la cheie cu motorul rece, fara acceleratie. Verificati sub masina, pe asfalt, daca sunt scurgeri de ulei, benzina sau apa. Acestea se pot observa in dreptul motorului, daca este cazul. De asemenea, trebuie urmarita si frecventa de stingere a becurilor de pe bordul masinii dupa ce este pus contactul. Spre exemplu, spun specialistii, becul pentru ulei nu trebuie sa ramana aprins mai mult de 3 secunde.
Neaparat, din verificarea masinii nu trebuie sa