Copilul tău stă “lipit” de computer în loc să iasă la joacă şi reacţionează urât când încerci să-i limitezi timpul petrecut pe internet? Este foarte posibil să fi dezvoltat o dependenţă. Nu e de glumit cu asta, psihologii atrag atenţia că dependenţa de calculator e la fel de nocivă precum cea de alcool sau de droguri. Specialistul nostru, Ionuţ Ghiugan, îţi spune cum îţi poţi ajuta copilul să scape de această problemă. Copilul tău stă “lipit” de computer în loc să iasă la joacă şi reacţionează urât când încerci să-i limitezi timpul petrecut pe internet? Este foarte posibil să fi dezvoltat o dependenţă. Nu e de glumit cu asta, psihologii atrag atenţia că dependenţa de calculator e la fel de nocivă precum cea de alcool sau de droguri. Specialistul nostru, Ionuţ Ghiugan, îţi spune cum îţi poţi ajuta copilul să scape de această problemă.
Joaca e activitatea preferată a copiilor. Dacă băiatul ori fetiţa ta preferă să stea la computer în loc să iasă la joacă, iar acest lucru se repetă zile la rând, începe să se contureze dependenţa. Alte semne pot fi: căutarea răspunsurilor sau a rezolvărilor la orice problemă pe internet, folosirea mess-ului şi a e-mailului pentru comunicarea cu prietenii în detrimentul întâlnirilor, lipsa prietenilor în afara mediului virtual, crizele de isterie generate de întreruperea accesului la calculator... şi lista poate continua. Ideea e următoarea: dacă petrece mai mult de două ore în faţa computerului zilnic şi nu o face pentru a-şi scrie temele ori ca să se documenteze pentru şcoală, trebuie să iei măsuri.
Atenţie! Dependenţa se poate manifesta şi în cazul tabletelor şi al telefoanelor inteligente, ce permit instalarea de aplicaţii, descărcarea jocurilor şi accesul la internet!
Pentru a se dezvolta armonios, copilul trebuie să facă sport, să aibă activităţi în aer liber, să socializeze. Dacă-şi petrece tot timpul la computer, e