Printre blocurile comuniste şi zgârie-norii din mijlocul Bucureştiului se găseşte aşa numitul "lac" Văcăreşti, o baltă abandonată care a dezvoltat printre stavile un ecosistem complex, de o mare valoare culturală, şi care a apărut iniţial ca proiect hidrologic al dictatorului Nicolae Ceauşescu, se arată sâmbătă într-o corespondenţă EFE de la Bucureşti.
Lacul este cunoscut în România, aminteşte agenţia spaniolă de presă, citată de Agerpres, drept "Delta dintre blocuri" ca urmare a asemănărilor cu delta fluviului Dunărea, şi este un proiect hidrologic pe jumătate terminat, al lui Ceauşescu. Aici ajung în fiecare an, odată cu încălzirea de după iarnă, aproximativ 90 de specii de păsări deloc obişnuite, dintre care unele sunt specii protejate. Astfel, la suprafaţa celor aproape 200 de hectare de vegetaţie şi zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de peşti, raţe sălbatice, lebede, şopârle, sau pescăruşi.
Guvernul României, conştient de importanţa unui astfel de ecosistem într-un oraş poluat şi populat precum Bucureştiul, a anunţat deja că are de gând să-l declare în lunile următoare zonă naturală protejată. Printre partizanii fervenţi ai acestei idei se numără organizaţii precum World Wide Fund for Nature sau lideri de opinie şi militanţi ecologişti.
Cristian Lascu, redactor-şef al ediţiei româneşti a "National Geographic", unul dintre susţinătorii proiectului, spune că odată decizia luată, "ar apărea o zonă verde şi un obiectiv turistic special, un parc natural unde vor putea fi văzute animalele în mediul lor natural". Autorităţile din România aşteaptă de la el şi alte persoane implicate în proiect documentele ştiinţifice necesare, plus informaţiile cartografice şi juridice, cu acordul Academiei Române, astfel încât zona să poată fi protejată, indică EFE - însă suprafaţa de studiu e