* "Băieţii deştepţi" din energie au şanse să fie repuşi în drepturi * Dacă instanţa decide ieşirea din insolvenţă, producătorul de energie riscă falimentul, în opinia administratorului judiciar
Curtea de Apel Bucureşti a admis, la finele săptămâ-nii trecute, probele aduse de companiile din grupul Alpiq şi de sindicatul Hidrosind, care au formulat recurs împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de a admite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Atât societăţile din grupul Alpiq, cât şi Hidrosind, au depus, în iunie, cereri de intervenţie împotriva deschiderii procedurii insolvenţei la Hidroelectrica, dar au fost respinse de Tribunalul Bucureşti.
Curtea de Apel a respins, joi, probele Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, şi va anunţa decizia în acest caz pe 11 octombrie. Decizia va fi inatacabilă.
Remus Borza, directorul Euro Insol, ne-a declarat, profund revoltat: "Consider că este inadmisibil că judecătorii au admis probele celor două companii Alpiq şi ale Hidrosind şi că le-au respins pe ale noastre. Contestatarii nu au calitate în acest dosar, iar recursul nu trebuia admis. Judecătorii au respins inclusiv raportul nostru asupra cauzelor insolvenţei, care a fost aprobat de 99% din creditorii Hidroelectrica".
Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR), ne-a declarat: "Domnul Borza are dreptate. Judecătorii de la Curtea de Apel nu ar fi trebuit să admită recursul pentru că firmele Alpiq şi sindicatul nu aveau calitate procesuală în dosar. Din punctul meu de vedere, dacă firmele şi sindicatul se consideră creditori ai companiei, singura cale de atac admisă în procedura necontencioasă (n.r. este şi cazul Hidroelectrica SA, care şi-a cerut singură insolvenţa) este opoziţia. Trebuie să menţionez că unii judecători interpretează legea diferit şi avem cazuri în care acest gen de