Preoții tuturor cultelor religioase recunoscute și personalul neclerical ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit, de 16%, începând de anul viitor. Propunerea îi aparține deputatului PSD Andrei Valentin Sava.
Salariul unui preot se compune, în majoritate, din banii primiți de la stat, 60-80%, și din banii pe care îi plătesc enoriașii pentru diferite servicii de cult. Cei care au parohii de gradul I, la orașe, au venituri mai mari decât cei care slujesc în mediul rural. În opinia deputatului, preoții nu sunt egali.
În România sunt aproximativ 15.000 de preoți ortodocși, din care 200 în Vrancea, după cum ne-a spus părintele protopop Nicolae Cobzaru. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române susțin că slujitorii de la altar au cele mai mici salarii din țară. Un preot debutant are un salariu de 890 de lei pe lună, iar un paroh cu toate gradele profesionale poate ajunge până la 1.800-1.900 de lei. Statul susține financiar în proporție de 60% salariile de bază pe care le câștiga personalul clerical, proporţia ajungând până la 80% în cazul preoților din parohiile sărace.
Părintele Cobzaru nu dorește încă să comenteze inițiativa deputatului. „Nu putem noi să spunem nimic. Angajatorul trebuie să comenteze. Nu știu dacă va deveni lege și dacă deputatul va putea să-i convingă și pe alții să voteze“, ne-a spus preotul de la Sfânta Precista.
La fel spune și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu. „Deocamdată este o inițiativă. Așteptăm să vedem ce spune legislativul. Grila de salarizare este cea din învățământ“, ne-a declarat preotul Ionescu.
Totuși, el apreciază că situația în unele parohii este gravă, în sensul că unii preoți nu ajung la salariul de încadrare însă contribuțiile sociale trebuie plătite. „Sunt parohii care nu au buget de la stat și plătesc din fonduri proprii CAS, șomaj, pensii și