Celebrul cod de bare a împlinit azi venerabila vârstă de 60 de ani. Reprezentarea codificată a datelor în forma liniilor paralele este prezentă pe toate produsele din coşul de cumpărături.
În prezent, un număr de peste cinci milioane de asemenea coduri sunt în uz la nivel mondial.
Codul de bare este sistemul cel mai folosit de furnizorii din lume, conform informaţiilor GS1 – organizaţie britanică dedicată creării şi implementării de soluţii pentru a face mai vizibilă cererea şi oferta din diverse sectoare.
Faimoasele linii de bare conţin informaţii codificate pentru client – preţul produsului – dar şi pentru furnizori, cărora le oferă informaţii referitoare la stocul de marfă.
Codul de bare a fost citit pentru prima dată de un dispozitiv optic pe 7 octombrie 1952, în SUA. A fost adoptat însă abia în 1974 la casa de marcat din magazinele americane. Anterior, tehnologia laser nu era suficient de dezvoltată pentru a le putea citi, informează bbc.co.uk.
Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziţionat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio. Deşi indiscutabil util, micul cod nu a fost adoptat de toţi furnizorii de produse. Au existat cazuri în care aceştia au refuzat să îl imprime din motive estetice.
Nu de aceeaşi părere sunt cei care şi-au făcut tatuaje cu simbolul, care a ajuns astfel exprimare artistică. Printre aceştia, Henry Rollins – actor şi solistul trupei Rollins Band – şi cântăreaţa Pink sunt cele mai faimoase exemple.
Existenţa liniilor codificate nu este pusă în pericol de „fratele” lui mai mic, codul Quick Response (QR), în opinia reprezentanţilor GS1. Acesta din urmă reprezintă o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice). Utilizate pe telefoanele smart, codurile QR pot reprezenta adrese de site-uri, scanate cu ajutorul camerei foto.
„Cele