Impresionante promptitudinea şi zelul de care a dat dovadă, sâmbătă, poliţia bucureşteană. După ce agenţii săi infiltraţi pe Facebook au aflat că se pune la cale o manifestaţie neautorizată de protest, jandarmii au intervenit şi, în doi timpi şi trei mişcări, au săltat, aruncat în dube şi dus la secţie 23 de inşi, care, ţinându-se de mâini, voiau să împiedice progresul. Adică intenţionau să formeze un lanţ uman în jurul Halei Matache, o ruină de patrimoniu ce stă în calea magistralei Uranus (nume inspirat după atotputernicul zeu al cerului, înainte de a fi fost castrat de Cronos), atât de dragă edilului şef Sorin Oprescu.
Aceeaşi hală veche de 110 ani, la a cărei descărnare încheiată cu brio de hoţii de materiale, poliţia a vegheat un an şi jumătate şi pe care primarul general – sfâşiat între viitorul şi trecutul urbei – vrea să o deplaseze, deşi promisese să n-o mişte din loc. N-are încotro: „Nu pot s-o ţin, domne, sunt nişte cheltuieli fantastice!”, zice şi parcă-l văd aplecat peste oraş, luând-o cu două degete şi mutând-o 37 de metri şi 26 de centimetri mai încolo. Câteva ONG-uri, care veniseră cu soluţii tehnice, acceptate, anul trecut, de primar într-un bufeu paseist, îl bâzâie neîncetat, convinse fiind că scheletul i se va sfărâma între degete, aşa cum s-a întâmplat cu altele înaintea lui. Progresul urbei costă însă, iar cel patronat de primarul Oprescu se anunţă, numai pe traseul Buzeşti-Berzei-Uranus, a fi exorbitant.
Marele bulevard va străbate opt zone protejate, va afecta 14 clădiri istorice şi 73 de patrimoniu, în total 85 vor fi puse la pământ, spun reprezentanţii ONG-urilor, iar demolarea lor a început deja. Dispare o mare bucată din Bucureştiul vechi, lăsându-i îndoliaţi pe intelectualii nostalgici, pe amatorii de poveşti şi de plimbări culturale, dar se construieşte un Bucureşti sclipicios, demn de noua epocă urbanistică de aur. Clăd