Directorul OMV Petrom, Mariana Gheorghe a afirmat că extracţia de gaze în Marea Neagră, care ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale, ar putea începe la finalul decenului.
Invitată duminică la o emisiune la Pro TV, reprezentanta OMV Petrom a declarat că extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului „spre anii 2018”, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale. Mariana Gheorghe a precizat că descoperirea numită sonda Domino 1 „este o estimare de acumulare de gaze naturale de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz”
Directorul OMV Petrom a anunţat că „va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmând ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiţia propriu-zisă”. Potrivit mediafax, directorul general al OMV Petrom, a menţionat că pentru a extrage “prima moleculă de gaz” în România sunt necesare investiţii de miliarde de euro, efort investiţional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat şi generază locuri de muncă.
Unul dintre efectele exploatării rezervelor de gaze din Marea Neagră va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din România, potrivit lui Gheorghe. Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze. De asemenea, Mariana Gheorghe a ţinut să precizeze că “Europa va trece printr-o perioadă dificilă în următorii ani, deci şi noi, ca parte din Europa, vom avea parte de momente dificile, dar în general o ţară nu-şi apreciază momentele numai după import