Atunci când un om este pe punctul de a se îneca, va prinde mâna salvatoare care i se întinde fără a întreba mai întâi „eşti femeie?”, „eşti de etnie romă?”, „ce orientare sexuală ai?”, „ce religie ai?” şamd. Aceste întrebări privesc chestiuni irelevante. Ceea ce contează este doar calitatea umană a celui care decide să îşi salveze semenul.
De asemenea, acela care întinde o mână de ajutor omului aflat în nevoie, ar fi absurd şi profund imoral să îi solicite persoanei aflate în situaţie limită răspunsurile la un chestionar precum cel de mai sus. Solidaritatea cu o victimă are valoare morală dacă este necondiţionată de astfel de lucruri.
Ilustrez şi prin acest exemplu ceea ce am vrut să spun în fraza care a generat numeroase articole în ultimele zile. Pentru că sunt de părere că liantul care îi leagă strâns pe oameni în cadrul unei societăţi deschise şi democratice este tocmai respectul pentru diferenţă. Nu contează particularităţile tale care ţin de gen, etnie, orientare sexuală, apartenenţă religioasă şamd. Nu acestea sunt indicatori relevanţi după care să fii evaluat sau de care să depindă drepturile noastre într-o lume liberă. Ele reflectă fie un dat, fie o alegere suverană a fiecărui individ, alegere care ţine de viaţa sa privată şi de conştiinţa sa.
Astfel de lucruri consider că trebuie să fie afirmate şi reafirmate răspicat, întrucât deocamdată persistă neînţelegeri asupra fundamentelor democraţiei. Mulţi oameni sunt priviţi încă, la noi în ţară, prin lentilele opace ale prejudecăţilor şi stereotipurilor de percepţie care generează multiple forme de intoleranţă şi discriminare. Or, noi ar trebui să facem efortul de a vedea calitatea umană a cuiva, de a înţelege şi respecta valorile şi alegerile altora, desigur, afirmându-ne, fiecare, identitatea şi opţiunile, la rândul nostru.
Direcţia lumii noastre nu este către o societate unifor