Peste 50 de milioane de hectare de teren arabil de calitate, oferite la preturi avantajoase, au atras si atrag inca numerosi cumparatori spre campiile fertile din Romania.
Strainii sunt atrasi de pret
In prim plan se situeaza italienii, germanii si investitorii doldora de bani din lumea araba. Bulgarii sunt si ei atrasi de calitatea solului si de preturile scazute, noteaza portalul capital.bg. Ei sunt interesati mai mult de zonele limitrofe frontierei sau de cele din nordul Dobrogei.
Mai multe companii bulgare din Silistra si Sistov, dar si agricultori individuali din regiunea Durankulak sunt mereu interesati de terenurile noastre. Toti insa evita sa trateze direct cu proprietarii de terenuri romanesti, preferand intermediatul unei companii de profil din Bulgaria: "Octopod Invest".
De altfel, presa relateaza ca sunt constituite in Bulgaria sapte sau opt firme, care faciliteaza inregistrarea de societati comerciale romanesti cu asociati bulgari, intermediind totodata si cumpararea terenurilor.
Formalitatile greoaie privind exploatarea acestora si altele privind valorificarea recoltelor determina numerosi proprietari sa prefere mai curand vanzarea suprafetelor agricole sau arendarea lor, decat munca pe camp. In tot nordul Dunarii, dar si in Dobrogea, oferta este destul de mare. Apropierea portului Constanta, prin care isi pot transporta recolta mai departe, ii avantajeaza pe agricultorii bulgari.
Factori nefavorabili
Ii mai avantajeaza si faptul ca terenurile romanesti se afla in zone ecologice, care permit o productie de calitate. Acest detaliu a determinat achizitionarea de vaste terenuri agricole de catre societatea "Company Romfarm", inregistrata in Romania cu investitori bulgari.
Societatea si-a facut o buna afacere in domeniul produselor farmaceutice si naturiste, pe car