Preotul Bogdan-Aurel Teleanu Bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc din Bucureşti a dezvoltat un proiect unic: teatru cu umbre pentru copii
Cred şi eu, asemenea lui Mircea Eliade, că tinerii pot schimba lucrurile. Noile generaţii au elanul şi de ce nu, tupeul, inconştienţa de a schimba lumea, vremurile. Un tânăr teolog, până mai deunăzi coleg de-al nostru, adică angajat al Biroului de presă al Patriarhiei, astăzi preot, Bogdan Aurel Teleanu este unul dintre ei. Din iniţiativa sa, copiii parohiei Sf Pantelimon învaţă să se joace, să se bucure în lăcaşul lui Dumnezeu.
Copiii învaţă generozitatea
“Proiectul de teatru cu umbre Generaţia Hristos împărtăşit copiilor este o contiunuare a proiectului de teatru realizat cu actori amatori din râdul copiilor intitulat Ateneul Sfântului Pantelimon. Din aceasta cauză, obiectivele şi scopul ambelor proiecte coincid. Diferenţa apare în privinţa persoanelor căraroa se adresează.
Daca Ateneul se adresa copiilor cu vârste de peste 7 ani, Generaţia se adresează în special copiilor preşcolari, adică cei cu vârste între 3 şi 7 ani, cu scopul de a-i pregati pentru viitoarele ore de cateheza la care ne dorim sa participe. Finalitatea lor nu este doar cultural-duhovniceasca, ci şi caritabilă, în sensul că ne dorim ca măcar odată pe lună copiii să practice direct milostenia creştină deplasându-se la bătrani, persoane singure şi sărace, pentru a le oferi o masa caldă.
Tranziţia de la actori la umbre
Ideea acestui proiect s-a născut în vara, de hramul bisericii, când am observat nevoia de a suplini prezenţa unor actori şi, în criză de timp şi resurse, am recurs la măşti. Practic tranziţia de la actori la umbre s-a făcut prin intermediul teatrului de măşti. Rezultatul este mai mult decât satisfăcător: dacă până acum, în patru ani am reuşit să punem în scenă cu ajutorul actorilor doar 7 piese de teatru în