Intenţia de vot pentru USL pare să fi stagnat în sondajele de opinie, după alegerile locale şi referendumul pentru revocarea lui Traian Băsecu, iar PDL se apropie de fundul prăpas-tiei, ofensiva partidelor anti-sis-tem, în particular a PPDD prin vocea lui Dan Diacones-cu, induce o doză de imprevizibilitate proceselor electorale la doar două luni înaintea alegerilor parlamentare.
Privatizarea Oltchim a oferit celui mai simplist populism - cel reprezentat de Dan Diaconescu - ocazia unei supraexpuneri mediatice fără precedent. Pe fundalul "spectacolului" Oltchim, discursul antielite a trecut dincolo de ecranul televizoarelor. Mesajul populist, cu teoria conspiraţiei şi exprimarea deschisă a urii faţă de elitele de tot felul, nu doar la compromiterea "alternativei" USL, dar şi la laminarea PDL. Încercarea de a întoarce electoratul "popular" - care îl sprijinea în anii dinaintea crizei economice pe Traian Băsescu cu discursul său împotriva grupurilor de interese şi al corupţiei instituţionalizate - la matcă poate afecta întreaga societate românească. România a mai făcut, recent., în toamna anului 2000, experienţa "rinocerizării", iar astăzi, chiar într-un context politic şi economic schimbat, o poate repeta. Pentru prima dată după alegerile parlamentare din 2000, partidele-sis-tem (PDL, PNL, PSD, UDMR, PC), deşi ating aproximativ 80% din intenţia de vot, se află sub presiunea unui curent populist în plină dinamică. Şi dacă politicienii partidelor-sistem par liniştiţi, căci privit din această perspectivă scorul PPDD nu pare atât de mare, riscul ca discursul populist să infiltreze dezbaterea politică nu poate fi exclus.
Deşi izolarea parlamentară a partidelor s-a mai diminuat - pe fundalul personalizării excesive a conflictului politic în jurul revocării lui Traian Băsescu - atmosfera tensionată a unei campanii electorale prelungite, ce durează deja din primăv