Într-o societate în care maternitatea a devenit sacră, în care toate celebrităţile îşi afişază pântecele rotund, cu multă satisfacţie şi plăcere, afirmaţia că nu vrei să devii mamă surprinde, iar pe unii chiar îi indignează. Şi totuşi, sunt multe femei care nu-şi doresc acest lucru Într-o societate în care maternitatea a devenit sacră, în care toate celebrităţile îşi afişază pântecele rotund, cu multă satisfacţie şi plăcere, afirmaţia că nu vrei să devii mamă surprinde, iar pe unii chiar îi indignează. Şi totuşi, sunt multe femei care nu-şi doresc acest lucru
Tot mai multe femei încep să respingă ideea de a avea copii. Şi numărul bărbaţilor care nu vor să devină taţi este în creştere. Procentele cuprind şi acea parte a populaţiei care nu poate avea copii. De exemplu, în Franţa, procentul mamelor fără copii este între de 14-16%, în Anglia de 17%, iar în Germania de 20%.
Cel mai des întâlnit este motivul carierei. Femeile care nu vor să fie mame au o viaţă profesională intensă, dar şi viaţa socială, culturală sau sentimentală le influenţează decizia de a nu face loc unui copil în viaţa lor. Ele nu simt lipsa acestuia sau vreun regret. Specialiştii explică această atitudine ca o consecinţă a educaţiei, a valorilor familiale, a experienţelor amoroase, a carierei profesionale, a valorilor societăţii. Dar peste toate aceste cauze se conturează una majoră: dorinţa de independenţă şi libertate. Femeile visează libertate intelectuală şi afectivă şi văd maternitatea ca pe o privare de libertate, similară cu coabitarea conjugală. Aceste femei nu resping numai ideea de a fi mamă, ci chiar şi pe aceea de a forma un cuplu clasic. Adesea preferă să trăiască separat, chiar dacă se află într-o relaţie. Uneori teama este legată şi de impresia că nu le vor putea oferi copiilor un trai decent din punct de vedere financiar, moral sau afectiv.
Aceste femei nu sunt văzute cu