Ştirea că şobolanii hrăniţi 2 ani cu porumbul NK603 modificat genetic al canadienilor de la "Monsanto” au prezentat tumori şI patologii, că porumbul a fost exportat pe scară largă, că oamenii se tem de cancer, i-a pus pe gânduri pe urmaşii lui Moromete. În colţul lor de ţară, uitaţi într-un timp ce trece alene peste ei, fără evenimente majore, şi-au cultivat tarlalele cu porumb aşa cum au moştenit din moşi-strămoşi: cu sapa, la vremea prăşitului, şI cu secerea, la tăiatul cocenilor. Îşi hrănesc animalele cu porumbul crescut prin mila Domnului, nu cu cel inventat de geneticieni, şI mănâncă mămăligă galbenă ca o lună plină din mălaiul adus de la moara din sat. Deşi, aparent, s-ar crede că măcar la ţară încă se mănâncă sănătos, ecologic, nici ei n-au scăpat de valul "civilizator” al industriei alimentare ce le serveşte E-uri, coloranţi artificiali şI tot felul de potenţiatori de gust. Aşa că se pune întrebarea: oare ei înşişi, ţăranii, se mai hrănesc sănătos?
Viaţa la ţară
Ca aproape de fiecare dată la Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, e linişte şI pace. Vinul fierbe în butoaie, cazanele de ţuică răspândesc în aer pale-pale de aburi de alcool, grâul s-a făcut demult făină, porumbul s-a transformat în mălai. Pe câmp, oile ciobanilor rumegă absente şI fără poftă iarba pârjolită de secetă, câteva femei trec cu vacile de funie, în gospodării porcii se învârtesc prin coteţe, găinile scurmă ţărâna iar cocoşii se înfoaie în răstimpuri trâmbiţând de sus, de pe uluci. Aşadar, atmosferă "ecologică” de ţară, de aer nepoluat, de toamnă târzie şI frumoasă. În faţa cârciumii lui Cristian Boţoghină, zis al lu' Bucureşteanu, strânsul recoltei se sărbătoreşte (mai tot anul!) cinstit şI româneşte cu bere, ţuică sau vin. Cum tocmai puseseră grânele în hambare, discuţia celor prezenţi a alunecat spre porumbul modificat genetic al canadienilor. Al lu' Bucureşteanu