Apar din ce in ce mai multe griji referitoare la prezenta arsenicului in orez, iar aceasta problema este una cat se poate de serioasa, din cauza implicatiilor pe care acesta le are asupra sanatatii.
Iata de ce este bine sa te feresti de aceasta substanta pe cat posibil, conform My Health News Daily:
1. Ce este arsenicul si cum afecteaza el organismul
Arsenicul este un element gasit in natura, dar si in produsele create de oameni, inclusiv in unele pesticide. El este absorbit de plante pe masura ce cresc si astfel ajunge in alimentele pe care le consumi.
Acesta poate sa schimbe felul in care celulele comunica, sa reduca abilitatile lor de functionare, sa joace un rol important in aparitia diabetului, a cancerului, a bolilor vasculare si a celor de plamani, dupa cum spun cercetatorii de la Universitatea Dartmouth.
Expunerea prelungita este asociata cu cancerul de piele, de vezica urinara si plamani, dar si cu problemele cu inima. Arsenicul nu se acumuleaza in corp, ci paraseste organismul la 1-2 zile dupa ce este consumat.
2. Arsenicul din mancare
Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite limiteaza nivelul de arsenic la 10 parti substanta la un miliard de parti de apa. Totusi, apa provenita din surse proprii nu poate fi supusa rigorii si este posibil sa depaseasca aceasta limita. Nu exista limite si masuratori pentru alimente, din pacate, substanta putand fi gasita in cereale, fructe si legume.
Orezul este diferit de alte plante cu care se inrudeste, caci absoarbe mai mult arsenic din mediul in care creste.
4. Cat de periculos este orezul care contine arsenic?
Daca ar fi un pericol de imbolnavire din cauza arsenicului din orez, acest aliment ar fi trecut cu siguranta pe o lista neagra. Cum nu este cazul deocamdata, poti sa consumi felul preferat