Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a pierdut deja razboiul desemnarii procurorilor-sefi la Parchet si DNA. Traian Basescu l-a castigat, macar pentru moment, desi victoria ar putea sa-i explodeze in fata peste cateva luni.
S-o luam metodic, cu primul adevar. Nu vom avea procurori pe placul USL, cel putin cateva luni de acum incolo, asta e sigur. Avantaj Traian Basescu. Timp in care se pot termina dosarele fraudelor de la referendum si se pot da drumul altora de la alegerile parlamentare, caci motive vor fi, dar mai important, timp in care vreun procuror cum am zis, pe placul USL, nu-si poate face de cap.
De ce e pierduta batalia pentru procurori pentru USL? Sahul dat Uniunii a inceput demult, daca nu cumva ea l-a si acceptat. Si nu e doar din tara, e si din Uniunea Europeana. Mai intai, Daniel Morar a trecut interimar in functia de Procuror General. Ce inseamna asta? In primul rand, DNA si Parchetul sunt conduse de aceeasi echipa, pastrata si nimic nu se lasa pe seama oamenilor necunoscuti, neverificati, fara taria de a juca jocul asta.
In plus, pentru cazul in care nu se reuseste ajungerea la un consens in privinta procurorilor, Morar va ramane pe pozitii cateva luni in plus fata de cat ar fi ramas la DNA, unde mandatele legale i s-au terminat si avea dreptul sa mai stea doar pana in februarie 2013 sau sa plece in orice moment, cand i se numeste un inlocuitor.
Apoi, e sahul dat de Comisia Europeana care, prin vocea secretarului general Catheryne Day (mutare inteligenta a Comisiei, care nu a iesit nici prin vocea lui Barroso, nici a Vivianei Reding), a spus ca nu s-au respectat criteriile de transparenta pentru alegerea procurorilor. Asta e una din posibilele justificari pe care le poate avea Traian Basescu atunci cand va trebui sa refuze numirea vreunui procuror.
Haideti sa va dau un indiciu despre cum pre