Biserica Ortodoxă Greacă a reuşit să se agaţe de privilegiile sale economice, în ciuda măsurilor de austeritate care au afectat aproape toate celelalte părţi ale societăţii. Dar după numeroase scandaluri care au scos în prim-plan cazuri de corupţie şi delapidare în sânul Bisericii, tot mai mulţi greci par să ceară un sacrificiu.
Mitropolitul Antim al Tesalonicului (78 de ani), membru marcant al Bisericii Ortodoxe Greceşti, datorează guvernului elen 1.350 de euro din impozite şi taxe neplătite. Drept urmare venitul său net va fi redus de la 2.200 de euro la 1.930 de euro, scrie Der Spiegel.
El se simte ameninţat de creditorii care îi pradă ţara; imigranţi ilegali, pe care nimeni nu îi mai poate controla, printre care se numără intelectuali care susţin că şi clerul îşi poate permite să facă un sacrificiu în numele crizei. „Noi facem asta de foarte mult timp“, spune Antim.
Ani de zile, mulţi greci au fost jigniţi de faptul că puternica Biserică Ortodoxă a beneficiat de privilegii fiscale până în 2010. Aceasta primeşte ajutoare financiare considerabile din partea Uniunii Europene, în plus faţă de suportul venit din partea guvernului elen. Salariile pentru preoţi şi mitropoliţi costă contribuabilii circa 230 mil. euro pe an. Abia acum câteva luni guvernul a încercat reducerea aceastei sume.
Active opace
Totuşi, majoritatea privilegiilor fiscale pe care Biserica le primeşte nu au fost încă demontate. Proprietăţile neînchiriate sunt încă scutite de impozite şi de abia din 2010 a fost impus un impozit pe venitul din imobiliare. Înainte de asta, Bisericii îi era permis să facă sume considerabile de bani din numeroasele sale proprietăţi fără să plătească nimic.
Biserica Ortodoxă se pretinde a fi al doilea cel mai mare proprietar din Grecia, chiar dacă nu se ştie exact cât teren deţine de fapt. Experţi