Tot mai multe solicitări ale părinților de instituționalizare a propriilor copii ajung, în ultima perioadă, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Specialiștii instituției spun că acest fenomen de-a dreptul alarmant începe să se contureze și în județul nostru, iar cauza evidentă a acestei situații împotriva firii, este sărăcia. „Pur și simplu sunt părinți din mediul rural care au ajuns în imposibilitatea de a-și asigura traiul de zi cu zi. Sunt mulți părinți care solicită măsură de protecție pentru copiii lor cu handicap, cărora nu mai au cu ce să le cumpere de mâncare și să le asigure tratamentul. Deși li se rupe inima, vin la noi și cer luarea unei măsuri de protecție pentru copiii lor, dorind să le fie mai bine. Noi solicităm sprijin, facem apel la toți factorii de decizie din comune, la toți cei care pot să intervină la nivel de comunități să sprijine familiile, așa încât copiii să nu fie separați de părinți!”, a declarat Anca Candrea, șeful Serviciului în Regim de Urgență al DGASPC Vrancea.
Sărăcia cruntă în care se adâncesc tot mai multe familii este cauza determinantă a unei realități îngrozitoare ce se conturează tot mai pregnant și în societatea vrânceană. Potrivit specialiștilor DGASPC Vrancea, la porțile instituției au ajuns să bată, disperați, tot mai mulți părinți care spun că nu mai au nicio posibilitate de a-și hrăni și îngriji copiii, cerând ca aceștia să fie luați în grija statului. Anca Candrea, șeful Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU), a declarat că este vorba de copii de toate vârstele și în special de copii cu handicap, care necesită alimentație, medicație și tratamente pentru care părinții lor nu au bani.
Neglijența, cea mai des întâlnită formă de abuz asupra celor mici, a atins, astfel, cote alarmante cu atât mai mult cu cât aceasta nu este din vina mam