Luna octombrie este Luna Prevenţiei Cancerului la Sân, motiv pentru care este o perioadă optimă pentru un bilanţ al rezultatelor şi descoperirilor făcute în cercetările din acest an. Cancerul la sân marchează, din păcate, un număr mare de femei : este cel de-al doilea tip de cancer care cauzează moartea la femei (după cancerul la plămân) şi al doilea cel mai răspândit la populaţia feminină (după cancerul de piele), potrivit Asociaţiei Americane de Oncologie, citate de Huffington Post.
Statisticile sunt alarmante: se aşteaptă, anul acesta, ca alte 226.860 de cazuri să fie diagnosticate la femei şi 2.190 la bărbaţi, dar este posibil ca acestea să fie printre acele cazuri în care bolnavii ies triumfători din luptă, poate şi graţie noilor descoperiri.
Iată, aşadar, ce au descoperit cercetătorii, în 2012, cu privire la cancerul mamar şi care ar fi progresele făcute în domeniu:
1. Există patru clase majore de cancer la sân.
Rezultatele unei analize masive asupra genelor au fost publicate, luna trecută, în revista "Nature", relatează Associated Press. "Graţie acestui studiu, suntem cu un pas uriaş mai aproape de înţelegerea originii genetice a celor patru tipuri de cancer la sân", susţine Matthew Ellis, medic la Universitatea din Washington.
"Acum putem cerceta ce medicamente dau cele mai bune rezultate pentru pacienţii noştri, pe baza profilului genetic al tumorii", a adăugat acesta.
2. Bărbaţii sunt mult mai puţin expuşi riscului de a dezvolta acest tip de cancer.
Cu toate acestea, când se întâmplă să fie diagnosticaţi cu acest tip de cancer, este mai periculos în cazul lor, susţine un studiu prezentat de Societatea Americană a Chirurgilor. Bărbaţii care sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer trăiesc, în medie, cu doi ani mai puţin decât femeile depistate cu aceeaşi boală, cancerul se extinde mai repede în organism, iar tumorile