Doar 21,4% din toate şcolile româneşti au sisteme de pază, potrivit unui raport al poliţiei. În aceste condiţii, anul şcolar a debutat cu violenţe în jurul înstituţiilor de învăţământ: elevi înjunghiaţi şi răpiţi.
Ministrul Educaţiei şi-a exprimat îndoiala privind corectitudinea cifrelor. „În cel mai rău caz, putem să avem 20% din şcoli fără pază. Anul acesta, Poliţia Română a trimis în spaţiul din jurul şcolilor peste 10.000 de poliţişti”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru Realitatea TV.
„Dintre cele 20.035 de unităţi de învăţământ, doar 21,4% (4.286 unităţi de învăţământ) sunt asigurate cu pază”, se precizează în comunicatul emis de IGPR în urma verificărilor făcute în şcoli. Poliţia a verificat dacă unităţile de învăţământ preuniversitar au paza asigurată, dacă deţin sisteme electronice şi mecanice de pază şi alarmare şi care este stadiul elaborării regulamentelor de ordine interioară.
Mai multe informaţii, aici: Mai puţin de un sfert din şcolile româneşti au paza asigurată
Responsabilitatea pentru asigurarea pazei în şcoli este a primăriilor, a precizat Ecaterina Andronescu.
Cazurile de violenţă „sunt fapte îngrozitoare, dar trebuie să vedem cauzele. Copiilor le lipsesc cei şapte ani de acasă. Sunt situaţii de copii care nu sunt deficitari la educaţie, ci cu probleme de sănătate. Comisiile de sănătate ar trebui să îi ducă pe aceşti copii în instituţii speciale”, a mai spus ministrul.
Aceasta nu reprezintă o problemă de legislaţie, ci una de educaţie. Actele de violenţă din şcoli nu trebuie puse doar în responsabilitatea şcolilor, părinţii au un rol important în comportamentul copiilor, a adăugat Ecaterina Andromescu.
Astfel, de la începutul anului şcolar, un elev dintr-un liceu din Olteni, judeţul Teleorman, a fost înjunghiat de un coleg, în faţa celorlalţi elevi. Cei doi s-au încăierat în pauză, pe 3 octombrie, victi