Spiritul olarilor din judeţul Vâlcea a însufleţit pământul, lutul pe care meşterii îl modelează şi decorează, astfel încât produsul lor finit a ajuns un brand renumit până dincolo de graniţele ţării: Ceramica de Horezu. Ceea ce o face specială este originalitatea, simbolistica, simplitatea...
Acolo e doar altarul lung al drumului de lut, spun versurile unui poet din contemporaneitate. Acolo, la Horezu, în judeţul Vâlcea, drumul lutului a căpătat o însemnătate deosebită. Olarii din orăşelul de munte au creat un brand care s-a făcut cunoscut chiar şi peste hotare: Ceramica de Horezu. Cititorii Gazetei de Sud au votat ceramica de Horezu ca brand local ce a urcat pe locul şase în topul celor mai cunoscute şi îndrăgite branduri din regiunea Olteniei. Mânuiesc roata olarului în mod clasic, adică învârtesc cu piciorul obiectul, în timp ce mâinile meşteresc şi modelează lutul cu grijă ales. Folosesc pentru decorare vopsele clasice, naturale, iar instrumentele de pictat sunt fie coarne de vită, fie pene de gâscă, astfel că practicarea olăritului a fost ridicată la rang de mare artă şi tradiţie. Vă prezentăm, în cele ce urmează, viaţa şi spiritul olarilor ceramişti de la Horezu şi piesele lor cu care au încântat România şi o parte din Europa. Putem vedea ceramiştii şi minunatele lor piese şi la Craiova, ei fiind prezenţi la fiecare târg al meşterilor populari, organizat pe meleaguri olteneşti.
100-200 de suflete trăiesc din săvârşirea ceramicii
Micul oraş de munte numără 6.300 de locuitori. Dintre aceştia, 35 de familii trăiesc numai din meşteşugul lutului, respectiv din producerea şi comercializarea ceramicii. Acestora li se adaugă alţii care sunt doar comercianţi. „Bărbatul lucrează lutul, îl modelează, iar femeia se ocupă de partea artistică, de decorarea ceramicii. Sunt sute de suflete care trăiesc numai din această îndeletnicire la Horezu“