Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a acordat, până la începutul lunii septembrie, 2.448 ajutoare de deces, în valoare totală de 5.049.897 lei. Suma ce se acordă ca sprijin pentru înmormântarea pensionarilor și asiguraților a fost majorată, anul acesta, cu 9,7 lei. Astfel, dacă anul trecut urmaşii decedatului primeau de la CJP 2.022 lei, respectiv 1.011 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, anul acesta statul acordă 2.117 lei pentru trecerea unui pensionar în lumea drepţilor. „Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, orice persoană care face această dovadă. Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar“, a declarat jurist Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii.
Sunt consideraţi membri de familie soţul, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi precum şi copiii proprii, cei adoptaţi, aflaţi în plasament sau încredinţaţi spre creştere şi educare familiei. Aceştia trebuie să fie în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile până la terminarea acestora, fără a depăşi 26 de ani. Membri de familie sunt consideraţi şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înainte de 18, respectiv 26 de ani.
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Casei Judeţene de Pensii, anul trecut au fost acordate 3.544 ajutoare de deces, valoarea totală a acestora ridicându-se la suma de aproape 7 milioane lei. „Potrivit legii, ajutorul de deces se acordă pe baza următoarelor acte: cerere tip; certificat de deces în original şi copie; act de identitate al solicitantului, ori