Colegiul nr. 1 pentru Camera Deputaților Cluj a scos la iveală tensiunile din cadrul Alianței România Dreaptă (ARD). Considerat a fi, cel puțin teoretic, un colegiu eligibil pentru ARD, el a fost vizat atât de fostul ministru al Educației Mihai Hărdău de la PDL, cât și de Adrian Papahagi, mâna dreaptă a lui Teodor Baconschi, de la Fundația Creștin Democrată, favorita ”alternativă” a lui Traian Băsescu la PDL. Fostul ministru, a invocat în favoarea lui munca depusă în cadrul organizației locale a democrat-liberalilor, în timp ce Papahagi a mizat pe ”buletinul de Mănăștur” (cartier care face parte din Colegiul nr. 1). Mai mult, Hărdău beneficia și de un argument mai puțin mediatizat, faptul că a renunțat la a candida la Colegiul nr. 1 Senat (Colegiu câștigat în 2008 de Hărdău), pentru a-i face loc lui Alin Tișe care, deși a pierdut în vară președenția Consiliului Județean Cluj, a obținut mai multe voturi la nivelul municipiului Cluj-Napoca decât Emil Boc în campania pentru Primărie.
După ce într-o primă fază (la sfârșitul săptămânii trecute), câștig de cauză părea a avea Mihail Hărdău, lucrurile s-au schimbat în ultimele două zile, iar fostul ministru a anunțat astăzi (luni) că se retrage din competiția electorală, renunțând la candidatură. Astfel, PDL-ul lui Vasile Blaga pierde în fața favoriților prezidențiali unul dintre locurile pe care le consideră sigure în viitorul Parlament.
Lucrurile nu stau mai roz la Cluj nici pentru cealaltă alianță, USL. În timp ce candidații USL se feresc de Colegiul nr. 1 Camera Deputaților, ei vizează (și mizează) pe Colegiul nr. 3. Conform înțelegerii de la nivel național, acest colegiu ar trebui să le revină liberalilor, dar, înainte ca aceștia să apuce să facă nominalizările, PSD și-a desemnat propriul candidat, consilierul județean Aurelia Cristea.
***
Dincolo de tensiunile și mizele din propriile formațiuni