Am început să simţim efectele secetei severe din acest an. În fiecare zi găsim alimente tot mai scumpe. Şi producătorii ne avertizează: vin scumpiri de 15-30% până la sfârşitul anului, pentru că avem pierderi foarte mari! Importurile nu sunt o soluţie pentru că şi în Europa preţurile sunt în creştere.
Românii de rând trec prin magazine ca prin muzeu: se uită şi, în cel mai bun caz, cumpără o bucăţică de carne sau de brânză. Cel mai mult s-au scumpit carnea, mezelurile şi brânzeturile.
Crescătorii spun că abia de acum încolo încep majorările de preţ, pentru că n-au încotro. În realitate, de la o zi la alta, plătim mai mult pentru acelaşi aliment. Click! a comparat preţurile din lunile iulie şi septembrie şi au găsit diferenţe uriaşe.
De pildă, pulpele de pui erau 8,20 lei/kg la începutul lunii iulie, iar la sfârşitul lui septembrie costau peste 10 lei/kg. Parizerul, considerat mâncarea săracului, este peste 14 lei/kg, o creştere cu 2 lei, în trei luni.
Uleiul cel mai ieftin costa în iulie 5,50 lei/l, iar din septembrie a depăşit 7,50 lei/l. Crescătorii dau vina pe secetă care a făcut ca furajele să fie puţine şi scumpe, dar şi pe creşterile de preţ la combustibil, gaze naturale, la energie electrică. Şi devalorizarea leului a „pus umărul" la scumpiri.
Carnea de porc + 30%
„Dacă preţul nu creşte cu cel puţin 30%, crescătorii de porci sunt nevoiţi să închidă fermele. Nu au cum să reziste, preţul lor de producţie este sub preţul de vânzare. La fel este la lapte şi la cei care produc ouă sau pui", a declarat Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, pentru RTV.
Carnea de pasăre + 15%
Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), susţine că preţurile "de la poarta fermei" ar trebui să se majoreze cu până la 15% pentru ca cei din domeniu să nu mai