România poate atrage finanţări mult mai mari cu condiţia să aibă proiecte bune şi cofinanţare.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) - banca Uniunii Europene - are pe masă patru proiecte de 400 mil. euro din domeniul energiei care ar putea fi semnate până la sfârşitul anului, iar prin noul său rol de a contribui la reluarea creşterii economice şi reducerea şomajului în Europa, instituţia poate fi un jucător mult mai activ şi în România, afirmă Mihai Tănăsescu, devenit de la 1 august vicepreşedinte al BEI responsabil cu portofoliul energiei.
El precizează însă că o implicare mai puternică a BEI în finanţarea de proiecte locale depinde foarte mult de modul în care autorităţile vor desena şi elabora proiectele, vor asigura resursele bugetare complementare pentru finalizarea acestora şi nu în ultimul rând de modul în care vor fi stabilite priorităţile în aşa fel încât implementarea acestora să se realizeze cât mai rapid.
Tănăsescu, 56 de ani, fostul reprezentant al României la FMI în perioada 2007 - 2014, este primul român care obţine un asemenea rang într-o instituţie financiară internaţională de top şi spune că postul de vicepreşedinte al BEI reprezintă pentru el "un examen de maturitate".
"Preluarea postului de vicepreşedinte al BEI a reprezentat în primul rând o onoare şi în acelaşi timp o provocare, ceea ce mă face să-mi folosesc la maximum experienţa internă şi internaţională acumulată în ultimii 35 de ani în domeniul financiar-bancar. Această importantă poziţie de management este un examen de maturitate pentru mine, iar evaluările pe care le-am făcut în această scurtă perioadă de timp de la preluarea mandatului mă fac să cred că pot să mă achit corect de responsabilităţile pe care le am şi în acelaşi timp să aduc un plus de valoare adăugată băncii şi rolului ei important din această perioadă."
Tănăsescu consideră că pentr