Vestea buna este ca dupa o perioada de declin, numarul angaatilor din sectorul privat reincepe sa creasca, in vreme ce la Stat trendul invers se pastreaza. E drept ca, din pacate, sectoarele in care numarul angajatilor creste nu sunt dintre cele cu valoare adaugata ridicata. Daca o sa va uitati cu atentie la graficul care arata persoanele ocupate pe sectoare de activitate si numarul angajatilor efectivi din aceleasi sectoare, veti putea face o paralela cu intensitatea muncii la negru. Mai spunem de la bun inceput ca resursele de munca au fost de 14,04 milioane de persoane , ponderea majoritara fiind detinuta de barbati (51,5%).
Intra in text si vezi cum unde si cati angajati lucreaza in Romania pe forme de activitate si sectoare ale economiei. Sursa datelor: INSSE, oct. 2012.
In anul 2011, populatia in varsta de munca apta de lucru detinea o pondere de 95,8% in totalul resurselor de munca. Proportia barbatilor o depasea pe cea a femeilor cu 4,6 puncte procentuale.
Persoanele sub si peste varsta de munca aflate in activitate reprezentau 4,2% din resursele de munca; in cadrul acestei categorii, femeile erau majoritare (67,1%).
Populatia activa civila
Populatia activa civila era la 1 ianuarie 2012 de 8826,5 mii persoane, reprezentand 41,3% din populatia totala a tarii. Fata de anul anterior s-a inregistrat o scadere a numarului persoanelor active cu 171,8 mii persoane. In populatia activa civila femeile detineau o pondere mai scazuta comparativ cu barbatii (47,4% femei fata de 52,6% barbati).
Dintre persoanele active de sex feminin 95,1% erau ocupate si 4,9% in somaj. In totalul populatiei active civile, populatia ocupata detinea o pondere de 94,8%.
Rata de activitate a resurselor de munca (proportia persoanelor active in resursele de munca) a fost de 62,8%, in scadere cu 1,3 puncte procentu