Preşedintele în exerciţiu al Venezuelei, Hugo Chavez, a fost reales, duminică, la preşedinţia ţării. El a câştigat 54,42% din voturi, după numărarea a 90% din buletinele de vot. Contracandidatul său, Henrique Capriles Radonski, a obţinut 44,97% din sufragii şi şi-a recunoscut înfrângerea.
În vârstă de 58 de ani, Hugo Chavez a fost diagnosticat cu cancer anul trecut, dar afirmă că s-a recuperat complet între timp. El le ceruse susţinătorilor săi încă un mandat de şase ani, pentru a putea continua revoluţia în stilul lui Simon Bolivar, aşa cum îşi cataloghează stilul de conducere a ţării. În 2009, Chavez a obţinut adoptarea prin referendum a unui amendament care permite alegerea preşedintelui pentru un număr nelimitat de mandate.
Din 1999 încoace, Chavez a naţionalizat mai multe sectoare-cheie ale economiei. Datorită rezervelor uriaşe de petrol şi a preţurilor crescânde la această materie primă, regimul său a putut să finanţeze sectorul sanitar, programe educaţionale şi locuinţe sociale. Ţara rămâne însă devastată de o criminalitate puternică, o inflaţie galopantă (26,7% în 2011, potrivit Băncii Centrale) şi o corupţie endemică (Venezuela este pe locul 172 din 182 în clasamentul pe 2011 al celor mai corupte ţări, întocmit de Transparency International).
Victoria lui Chavez va fi primită cu bucurie şi de alte state din regiune, precum Nicaragua şi Cuba, care profită de pe urma unor preţuri preferenţiale la petrol. Preşedintele are de asemenea relaţii extrem de apropiate şi cu omologul său din Argentina, Christina Kirchner, căreia i-a oferit sprijin în disputa cu Marea Britanie privind apartenenţa insulelor Falkland. Deşi este criticat de SUA şi el însuşi a demonizat deseori "imperialismul yankeu", Chavez nu a întrerupt niciodată livrările de petrol către America, cel mai mare client al său.
Noul mandat al lui Hugo Chavez va începe pe data d