Cinci localităţi din apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin au fost afectate, luni, de poluarea cu cenuşă ridicată, în urma vântului, de pe platforma Romag Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), reprezentanţii instituţiei spunând că nu pot evita fenomenul.
Vântul puternic a ridicat pulbere de cenuşă în atmosferă, de pe platforma Romag Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin, norul ajungând la patru kilometri de termocentrală şi afectând cinci localităţi: Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă.
Localnicii spun că fenomenul se repetă de fiecare dată când bate vântul.
"E plin de praf. Nu poti să mai pui rufe la uscat afară, peste tot e plin de praf. Avem copii, ne afectează pe toţi", afirmă o localnică.
Într-un comunicat de presă transmis luni, reprezentanţii RAAN spun că norul de cenuşă se ridică de pe platforma sucursalei Romag Termo, din depozitul de zgură şi cenuşă, unde au loc lucrări la digul de bază, care au drept scop eliminarea impactului asupra mediului.
"Sucursala Romag Termo a sesizat Garda Naţională de Mediu şi Comisariatul de Mediu Mehedinţi cu privire la această situaţie, care nu poate fi evitată decât după finalizarea lucrărilor la investiţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii din cadrul sucursalei Romag Termo" , au mai precizat reprezentanţii RAAN.
Potrivit acestora, cenuşa spulberată nu este nocivă pentru populaţie.
Lucrările la instalaţia de eliminare a riscului poluării cu cenuşă au termen de finalizare sfârşitul anului 2012.
Termocentrala Romag Termo, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, este amplasată la aproximativ cinci kilometri nord-est de municipiul Drobeta-Turnu Severin, pe DN67.
Romag Termo asigură consumul de abur tehnologic şi energi