Contractele preferenţiale acordate ani de zile de către fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, firmelor rudelor sale sau ale apropiaţilor au un aport însemnat la declinul colosului vâlcean, care a ajuns în prezent pe buza prăpastiei şi la datorii de 1,5 miliarde de euro. Îmbogăţirea tuturor cunoscuţilor pe banii statului este o metodă deja patentată ce a dat roade de multe ori în România. Odată adusă în stare de faliment unitatea pe care au căpuşat-o, paraziţii migrează spre alte entităţi ce le pot satisface nevoia continuă de bani. Aşa s-a întâmplat şi în cazul a două firme, controlate de fiul fostului director al Oltchim, care fac afaceri în Gorj deja de 3 ani.
Subunităţile CEO au cotizat la firmele preferate ale lui Roibu
Numele societăţii vâlcene Protectchim SRL este des vehiculat în ultimul timp când vine vorba de Constantin Roibu, acoliţii săi şi declinul Oltchim. Firma este controlată de Nicolae Enache, fost subaltern şi fost asociat al lui Roibu, care nu s-a rezumat doar la a face afaceri cu unitatea condusă de amicul său, ci s-a extins şi în Gorj. În anul 2009, Protectchim s-a ocupat, în urma negocierii cu un singur ofertant, de reparaţia şi întreţinerea unor cisterne la CE Turceni. Valoarea prestaţiiilor firmei vâlcene s-a ridicat la 110.000 de lei şi, probabil pentru că treaba a fost desăvârşită, Protectchim a fost solicitată şi anul următor pentru lucrări suplimentare care au costat complexul 10.500 de lei.
Roibu jr. a aprovizionat cu vopsele unităţile din structura CEO
Fiul fostului director al Oltchim, Alexandru Călin Roibu, acţionar la Chempro Chemicals, a păşit şi el pe tărâmul afacerilor gorjene încă de anul trecut. Firma îi are printre acţionari şi pe Nicolae Enache, dar şi o companie spaniolă, Chempro SL. Societatea lui Roibu jr. a încheiat în 2010 două contracte cu CE Turceni pentru furnizarea de v