Mulţi nu ştiu, dar comuna Goicea din judeţul Dolj este prima aşezare atestată istoric din Oltenia, în anul 1575. O atmosferă liniştită,
aproape istorică, pluteşte deasupra legendarei aşezări care are, acum, o medie de vârstă de 62 de ani a locuitorilor.
Suntem în Goicea, la opt kilometri distanţă de Dunăre şi 60 de Craiova. Pe stradă, câţiva oameni stau răsfiraţi, dar nu zic nimic. E linişte şi doar vântul mai şuieră un pic, în această zonă în care şi ploaia refuză să cadă mai des din cauza climei.
Primar cerut
De la recensământul din 2002, când comuna avea o populaţie de 4.723 de locuitori, numărul lor a scăzut la 2.686. „Oamenii sunt bătrâni“, recunoaşte Dumitru Marcu, primarul, care a fost şi directorul şcolii pentru 28 de ani şi a candidat la insistenţele cetăţenilor. Şcoala are 167 de elevi înscrişi, iar grădiniţa - doar 62 de preşcolari. Tinerii pleacă la liceu, majoritar în Bârca sau în Craiova, iar unii dintre ei renunţă, din păcate, după absolvirea a zece clase. Cu toate acestea, copiii nu sunt neglijaţi. Se pregăteşte, prin fonduri de la Banca Mondială, construirea unei grădiniţe - cea de-a treia -, pentru care s-au făcut studiile de fezabilitate, s-a obţinut şi autorizaţia de construire, iar acum se aşteaptă fondurile.
Primarul are o vorbă: „Noi suntem aici fiindcă mai există şi dânşii“, referindu-se, desigur, la cetăţeni. Comuna este liniştită, nu prea există nici sesizări, nici scandaluri. Nici nu prea are cine să le facă. Mai există discuţii între vecini, legate de hotar, de pomi sau, după cum am auzit, apeluri la 112 după câteva pahare de alcool. Nimic din ce să nu se rezolve, însă, amiabil. „Eu am încercat să fiu alături de cetăţeni să se rezolve tot ce este posibil legal“, spune primarul aflat la al doilea mandat.
Serviciile medicale sunt pregătite pentru oamenii care au atâta nevoie de ele. Există un