În România, o serie de afecţiuni cronice ca bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale şi altele câștigă tot mai mult teren. Chiar dacă sunt boli care nu se transmit, numărul celor afectați este în continuă creștere: astmul bronșic afectează aproximativ un milion de persoane, există cinci milioane de potențial bronșitici (vezi explicația mai jos), iar 27% din populație este dependentă de nicotină. În România, o serie de afecţiuni cronice ca bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale şi altele câștigă tot mai mult teren. Chiar dacă sunt boli care nu se transmit, numărul celor afectați este în continuă creștere: astmul bronșic afectează aproximativ un milion de persoane, există cinci milioane de potențial bronșitici (vezi explicația mai jos), iar 27% din populație este dependentă de nicotină.
Potrivit Societății Române de Pneumologie, România are la ora actuală aproximativ 1 milion de pacienţi astmatici și 5 milioane de potenţial bronşitici (un studiu realizat de Institutul Marius Nasta, pe un eşantion reprezentativ de 9.638 subiecţi, cu vârsta de peste 40 de ani, relevă că peste jumătate dintre aceştia sunt în pericol să dezvolte bronhopneumopatia obstructivă cronică.
Vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 56 de ani la bărbați şi de 46 de ani în cazul femeilor). Iar mai bine de un sfert din populaţie (27%) este diagnosticată cu dependenţă nicotinică. Aceste cifre au inspirat, anul trecut, ideea de a se stabili o Zi a Pneumologiei Românești. Anul acesta, prima ediție a evenimentului anual a fost marcată pe 3 octombrie.
Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie (vezi foto), explică incidența afecțiunilor amintite prin îmbătrânirea populației (în țara noastră, la fel ca pe întregul mapamond), lipsa acces