Pentru a evita inmultirea fara masura a animalelor de companie, in special a pisicilor, din ce in ce mai multi stapani aleg sa le castreze, fapt chiar recomandat de medicii veterinari.
Prin acest procedeu scade riscul de cancer mamar si al organelor genitale, atat la masculi, cat si la femele, dupa cum declara pentru Ziare.com medicul veterinar Dragos Mitrea. Este recomandat ca aceasta interventie chirurgicala sa se faca intre 7 si 10 luni, inainte ca pisicile sa inceapa sa se reproduca.
Cel mai bine este ca femelele sa fie sterizilate inainte de primul ciclu menstrual si ca masculii sa nu apuce sa isi manifeste instinctele de reproducere. Daca nu se face acest lucru, riscul de infectii urinare este mai mare.
Ingrijirea imediat dupa operatie
Cel mai probabil vei lua pisica adormita din cabinetul veterinarului, iar felul in care arata (fara sa se miste, cu ochii intredeschisi si albiciosi, din cauza unei creme speciale pentru a-i mentine umezi) te va speria cu sigutanta. Nu ai de ce sa-ti faci griji, insa, caci se va trezi in cel mai scurt timp. Prima data nu se va putea ridica, isi va misca usor capul, dar labutele nu vor fi suficient de puternice pentru a o metine in picioare.
Apoi, cand va reusi sa treaca de acest stadiu, va avea probleme de mentinere a echilibrului, asa ca este bine sa fie tinuta intr-un spatiu stramt, cu pereti moi (o cutie de carton). Este bine sa o supraveghezi cateva ore, ca nu cumva sa incerce sa sara si sa existe riscul ca operatia sa se deschida (lucru posibil mai ales in cazul femelelor).
Usor, usor ii va reveni si echilibrul, la cateva ore dupa trezire. In perioada convalescentei este posibil ca mica felina sa vomite, dar asta nu are de ce sa te sperie, caci este din cauza anesteziei si e cat se poate de normal. Acest lucru este posibil mai ales daca a mancat inainte d