Nici un dezvoltator important nu isi mai permite acum sa nu construiasca “verde” si foarte curand acest trend va fi urmat si de jucatorii locali, care au proiecte mai mici pe piata de birouri, afirma Cezar Florea, LEED Green Associate, seful departamentului de project management al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Trendul cladirilor verzi si, implicit al certificarilor care atesta faptul ca o dezvoltare este verde, s-a facut simtit in special pe piata de birouri. Pe acest segment, cladirile Euro Tower si Lakeview, ambele amplasate pe bulevardul Barbu Vacarescu din Bucuresti, au fost primele care au obtinut certificate BREEAM. In zona Pipera-Voluntari, Swan Office &Technology Park a fost prima cladire care a obtinut certificarea BREEAM.
Cele doua sisteme pricipale care au reusit sa se impuna in Romania sunt LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) si BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), iar odata cu ele au aparut si consultanti imobiliari specializati in consilierea dezvoltatorilor pentru obtinerea unor astfel de certificari. Jones Lang LaSalle, unul dintre cei mai importanti consultati imobiliari din piata locala, are trei angajati care detin acreditari LEED. Motivul: dezvoltatorii au nevoie de astfel de servicii.
“Proiectele mari de birouri, cu suprafete de peste 20.000 mp, nu pot ignora subiectul certificarii acestora. Pur si simplu dezvoltatorii importanti nu isi mai permit sa nu construiasca verde. Inertia dezvoltatorilor romani este inca mare din aceasta perspectiva, insa intotdeauna trendul este dat de jucatorii globali”, spune Cezar Florea (foto), coordonatorul departamentului de project management in cadrul Jones Lang LaSalle.
La ce ajuta acreditarea LEED? Cezar Florea este unul dintre putinii consultanti imobiliari de pe piata locala care a obtinut deja acreditarea