Sute de pușcăriași din penitenciarul Târgu Jiu, cu pedepse cu închisoarea mai mici de șase ani, ar putea fi eliberați dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege depus de către deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Condiția majoră este ca faptele pentru care au fost închiși să nu reprezinte un pericol social ridicat.
Un proiect de lege depus săptămâna trecută, care îi vizează pe deținuții cu pedepse de până la șase ani, a stârnit numeroase controverse. Potrivit propunerii, pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. De asemenea, proiectul legislativ prevede graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 şi 8 ani inclusiv, graţierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 şi 10 ani inclusiv.
Cei doi inițiatori și-au motivat proiectul invocând supraaglomerarea din pușcării, respectiv nerespectarea standardelor europene care impun un spațiu de minimum patru metri pătrați pentru un singur deținut.
Peste 490 de deținuți din Penitenciarul Târgu Jiu au pedepse până în șase ani
În acest moment, în Penitenciarul Târgu Jiu se află 495 de persoane aflate în executarea unor pedepse privative cu durata de până la șase ani, condamnate definitiv pentru infracțiuni precum: infracțiuni contra vieții, libertății persoanei, infracțiuni privitoare la viața sexuală, contra patrimoniului, infracțiuni contra sănătății publice ș.a.
Nu toți cei 495 de pușcăriași însă au șansa de a fi eliberați mai devreme. Dacă legea va fi aprobată, se va ține cont de starea de recidivă a deținutului, de numărul hotărârilor judecătorești de condamnare rămase definitive pe care le are de executat, dacă a solicitat sau nu contopirea acesto