Dulceaţă sau fructe? Din punct de vedere nutritiv, cele din urmă câştigă. Însă şi dulceaţa are aroma şi utilitatea ei, mai ales iarna. Iată câteva trucuri ca s-o prepari cât mai sănătos.
Fructele pentru dulceaţă trebuie să fie foarte coapte (nu alterate), pentru a avea o cantitate de zaharuri naturale cât mai mare. Astfel, vei adăuga, la fierbere, mai puţin zahăr din comerţ. Spală bine fructele, înainte de a le tăia, în câteva jeturi de apă rece.
Nu le îndepărta coaja, care are o cantitate mare de substanţe nutriţionale şi de pectină (gelatina naturală din fructe). Merele, prunele şi gutuile au o cantitate mare de pectină, dar şi de zaharuri naturale. De aceea, dulceaţa din aceste fructe necesită la preparare mai puţin zahăr. Sau chiar deloc, cum se întâmplă în cazul prunelor.
Adăugăm aspirină?
În dulceaţa din fructe mai acrişoare adaugi zahăr simplu.
„Nu sunt recomandate «fixurile» (aditivi) sau conservanţii de tipul aspirinei, care perturbă microflora intestinală, producând un dezechilibru între flora bună şi bacteriile rele", menţionează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, Bucureşti.
Citește articolul integral, pe clicksănătate.ro.
Citește și:
Mâncaţi numai fructe şi legume o zi pe săptămână
5 alimente care țin la distanță virozele