Spania nu are nevoie de un împrumut pentru a-şi redresa economia, spunea la Luxembourg ministrul de finante german înainte de reuniunea cu omologii săi din zona euro. Pentru moment, Madrid a obtinut doar un imprumut pentru recapitalizarea bancilor si deci, in opinia Germaniei, este tot ceea ce va obţine.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Argumentul lui Wolgang Schäuble este ca problemele Spaniei, centrate doar pe sectorul bancar, s-au datorat caderii pietei imobiliare. Spania intre timp a obtinut un imprumut pentru recapitalizarea bancilor sale.
Prima transa din acest imprumutul nu va fi insa deblocata inainte de luna noiembrie. Atunci Comisia Europeana va trebui sa analizeze planul de restructurare a cestor banci.
Mai mult nu-i este necesar Spaniei acum intrucât tara a “facut tot ceea ce era necesar privind politica bugetara si reformele structurale”, a explicat Schäuble.
Ministrul german a recunoscut ca Spania, printre alte state membre ale zonei euro, poate suferi de efectul contagiunii crizei grecesti si din cauza speculatiei de pe pietele financiare.
Opinia Germaniei coincide prin urmare cu cea a guvernului spaniol care repeta de luni de zile ca nu are nevoie de un program de ajutor, ca Grecia sau ca Cipru.
Si chiar daca ar avea nevoie, Germania ar dori ca noul Mecanism de stabilitate Financiara (MES) care-si incepe acum activitatea, sa organizeze un pachet de criza pentru eventualele cereri doar anul viitor.
Printr-un acces direct la MES, Grecia, Cipru si poate si Spania ar conturna astfel fostul parcurs care trecea printr-un imprumut realizat de alte state membre pentru a le furniza lichiditatile necesare. Accesul direct la MES, o premiera a finantelor UE, ar evita o presiune suplimentara pusa pe datoriile suverane.
Iar pachetul unic de criza de care vorbeste Germania, i-ar evita c