Anularea unor datorii în valoare de peste 900 de milioane de euro pe care operatorul feroviar CFR SA le avea la începutul acestui an către bugetul de stat ar putea fi decisă marţi de Camera Deputaţilor care s-ar putea pronunţa şi asupra acordării unui împrumut în valoare de peste 172 de milioane de euro pentru achitarea unor datorii către furnizorii de energie ai companiei de stat.
Deputaţii vor avea ultimul cuvânt în adoptarea a două legi de aprobarea a unor ordonanţe ale guvernului care cuprind aceste măsuri, care au primit undă verde din parte FMI, BM şi CE în timpul negocierilor cu autorităţile de la Bucureşti.
„Din cauza subfinanţării sistematice a sistemului feroviar, a veniturilor insuficiente, la data de 31 decembrie 2011 CFR SA a înregistrat datorii către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul fondurilor speciale în valoare de 3.990.000 lei”, se arată în proiectul de act normativ care a fost adoptat la sfârşitul lunii mai de Senat.
Practic, aceste datorii care reprezintă impozite, taxe şi alte contribuţii neachitate vor fi anulate „din pix”, prin conversia în acţiuni, un obiectiv pe care guvernul şi l-a asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Măsură este menită să reducă arieratelor companiei de stat care se ridicau la sfârşitul anului trecut la peste un miliard de euro (4,4 miliarde de lei). Arieratele sunt definite de FMI drept datorii a căror scadenţă a fost depăşită cu cel puţin 90 de zile.
Neadoptarea proiectului de act normativ ar influenţa negativ situaţia economico-financiară a CFR şi activitatea companiei în general. Mai mult, ar fi chiar şi în detrimentului statului român deoarece eventualele pierderi consemnate de companie s-ar reflecta în deficitul bugetar, se mai arată în expunerea de motive.
Restanţe de peste 400 de milioane de euro către furnitorii de energie
Anul trecut, C