Centrul Regional de Produse Tradiţionale a fost înfiinţat ca urmare a iniţiativei Lafarge de a susţine activităţi generatoare de venituri alternative din agricultură şi din biodiversitatea locală, în beneficiul membrilor comunităţii.
Acesta şi-a deschis oficial porţile la sfârşitul săptămânii trecute, fiind o noutate în România prin finanţarea realizată integral din bugetul unei singure companii. Centrul produce şi comercializează produse alimentare conservate: zacuscă, gemuri, dulceţuri etc. Proiectul Lafarge face parte dintr-un plan naţional de creare de locuri de muncă în comunităţile în care Grupul are operaţiuni industriale, prin încurajarea spiritului antreprenorial şi asociativ.
Iniţiat în urmă cu 2 ani şi bucurându-se de sprijinul şi implicarea reprezentanţilor sindicatului Uzinei Hoghiz, a Consiliului local Hoghiz, precum şi a altor organizaţii din societatea civilă, Asociaţia de producători ECOPROD s-a constituit din 10 membri având gospodării în comunitate. Aspectul care dă valoare adăugată acestui proiect constă în procesul de participare la luarea deciziilor a membrilor asociaţi. Provocărilor de început: înfiinţarea, identificarea nevoilor şi aşteptărilor, li s-au adăugat şi cele ale amenajării propriu-zise a spaţiului şi obţinerii de autorizaţii. Benefice au fost toate vizitele la alte centre, prima fiind organizată la Saschiz, la un centru similar, înfiinţat încă din 2004 de către fundaţia ADEPT.
„Pe lângă investiţia financiară şi în materiale de construcţii, membrii fondatori au primit consultanţă juridică şi de profil, au participat la cursuri de specialitate şi au învăţat să îşi gestioneze propria afacere, implicându-se în toate deciziile importante care au dus la crearea centrului”, a declarat Arpad Farkas, Director al Uzinei Hoghiz, Lafarge.
Lafarge a pus la dispoziţia foştilor săi angajaţi un fost cămin dezafectat c