Din cauza deprecierii leului, pe fondul crizei politice, vom plăti mai mult anul viitor pentru produsele accizabile, însă vom avea şi creşteri ale cotei de acciză.
Cu tot efortul BNR de a limita deprecierea leului pe 1 octombrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă euro/leu de 4,5223 lei, cu 5,2% mai mare decât în urmă cu un an. Acesta este cursul de schimb la care se vor plăti accizele anul viitor, după ce anul acesta accizele s-au achitat la un curs de 4,3001 lei.
Probabil, mulţi ar fi tentaţi să spună că produsele accizabile se vor scumpi anul viitor doar din cauza cursului de referinţă, cu 5,2%. Nimic mai greşit. Cum acciza reprezintă doar o cotă din preţul de desfacere al produselor accizabile, scumpirea generată de noul curs de referinţă pentru accize este mult mai mică. Cel mai mult, creşterea cursului de referinţă se va resimţi la ţigări, întrucât sunt produsele pentru care acciza are cea mai mare cotă în preţul final, de peste 60%. La ţigările inferioare, acciza reprezintă chiar peste 90% din preţul final al pachetului, astfel că pentru aceste produse vom avea cel mai mare impact din curs.
Preţuri la îndemâna Fiscului
Ca un comentariu general, trebuie spus că nivelul accizelor în 2012 va fi influenţat de doi factori principali: 1) creşterea cursului de schimb de referinţă la care se calculează accizele stabilite în euro (avem o creştere de 5,17%, de la 4,3001 lei/euro la 4,5223 lei/euro), cu impact la toate produsele accizabile; 2) modificarea (creşterea) accizei propriu-zise în euro - la motorină va creşte cu minimum 4,4% în echivalent euro de la 1 ianuarie, iar la ţigarete vom avea de asemenea o creştere în echivalent euro, cu minimum 3,3%, dar de la 1 iulie, spun specialiştii de la Ernst&Young.
„Estimările“ de accize aferente sunt bazate pe valorile minime ale accizelor stabilite de Uniunea Europe