Luni, 8 octombrie, începe sezonul premiilor Nobel. Înainte de ora prânzului vom afla cine este laureatul prestigioasei distincţii pentru medicină. Urmează până lunea viitoarea restul premiilor Nobel. Cum era previzibil, speculaţiile s-au multiplicat în ultimele zile, suspansul este la maximum.
Ca şi la precedentele ediţii, anul acesta, premiile Nobel pentru pace şi pentru literatură atrag cel mai mult atenţia comentatorilor şi a caselor de pariuri on-line. De multe ori, de altfel, pariurile corespund cu realitatea, lucru care alimentează şi mai mult bănuielile de scurgeri chiar din interiorul comitetului de atribuire a premiilor.
Pentru premiul Nobel pentru pace, favorită este o măicuţă coptă din periferia săracă a oraşului egiptean Cairo, pe nume Maggie Gobran. Alţi 230 de pretendenţi sunt însă în cursă pentru acest premiu al cărui laureat va fi cunoscut de-abia vineri. Cu o zi înainte, joi, se va anunţa teoretic, data nu este fixată niciodată înainte, Nobelul pentru literatură. Cap de afiş figurează doi scriitori asiatici, chinezul Mo Yan şi japonezul Haruki Murakami. În cursă este însă şi cântăreţul, compozitorul şi autorul american Bob Dylan.
La chimie, premiu ce va fi anunţat miercuri, ar putea fi răsplătit un cercetător suedez, care a lucrat pe ADN-ul omul preistoric din Neanderthal.
Marţi se va decerna premiul Nobel pentru fizică, premiu ce-ar putea reveni echipei care s-ar părea că ar fi descoperit în iulie bosonul lui Higgs, zisă şi particula lui Dumnezeu.
Luni se va anunţa primul Nobel, cel pentru medicină, iar peste exact o săptămână, cel pentru economie, adesea atribuit unui american. Din motive de criză economică, anul acesta, Fundaţia Nobel a decis să diminueze cu 20 de procente suma cu care este răsplătit un laureat, premiul scăzând astfel de la zece la opt milioane de coroane, echivalentul a circa 930 de mii de euro