IAȘI. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași coordonează în prezent 3 proiecte Erasmus Mundus Acţiunea 2, fiind prima şi singura universitate din România coordonatoare a unor astfel de proiecte. Conducerea instituției de învățămînt superior precizează că două dintre acestea (EDEN şi IANUS) au fost aprobate în acest an şi se vor desfăşura pe parcursul a 4 ani (2012-2016).
Întâlnirile de lansare a celor două proiecte se vor desfăşura în perioada 8-11 octombrie, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. La aceste evenimente vor participa reprezentanţi ai celor 35 de universităţi partenere în cele două proiecte şi un reprezentant al EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), adaugă conducerea universității ieșene.
“Proiectul IANUS (Inter-Academic Network Erasmus MundUS), a cărui întâlnire de lansare va avea loc pe 8 şi 9 octombrie, vizează cooperarea cu universităţi din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Pentru acest proiect, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” a reuşit să formeze un consorţiu de 20 de universităţi (dintre care 9 universităţi europene). Fondurile aprobate sunt destinate exclusiv burselor celor 280 de beneficiari care vor face vizite de studiu/cercetare/ predare la universităţile din consorţiu.”, transmit reprezentanții Universității Al.I. Cuza din Iași.
În ceea ce privește proiectul EDEN (Erasmus Mundus AcaDEmic Netwok), acesta se lansează oficial pe 10 şi 11 octombrie și reuneşte, sub coordonarea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, 15 universităţi partenere (9 din Europa şi 6 din Israel) şi vizează exclusiv schimburile de studenţi şi cadre didactice provenind din universităţi europene către universităţi din Israel şi invers. Au fost aprobate 122 de mobilităţi pentru perioade ce variază între 6 şi 24 luni, iar finanţarea se va face diferenţiat, în funcţie de nivelul de studii.