Rezolvarea diferendelor la tribunal si acceptarea deciziei unei instante judecatoresti nu reprezinta singura modalitate de stingere a unui conflict, iar romanii implicati in diverse litigii vor avea ocazia sa cunoasca si sa inteleaga in prealabil procedura medierii, in cadrul unei sedinte de informare obligatorii in vederea solutionarii conflictului pe cale amiabila.
Astfel, legea nr. 115 din 4 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator introduce obligativitatea, incepand cu 9 ianuarie 2013, a participarii la o sedinta de informare asupra medierii atat inainte de a introduce o actiune in instanta, cat si in cazul unui proces in desfasurare.
Potrivit legii, pot fi solutionate prin mediere orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si conflictele din domeniul protectiei consumatorilor.
"Sunt convins ca, odata cu intrarea in vigoare a acestei prevederi legale, mediatorii vor reusi sa convinga multe persoane sa incerce medierea, datorita avantajelor acestei metode de rezolvare a conflictelor. Medierea este, insa, abia la inceput si recurgerea la aceasta metoda de rezolvare a conflictelor presupune depasirea unui prag psihologic pentru cei care sunt angrenati in dispute. Trebuie ca persoanele respective sa treaca de la atitudinea 'am dreptate, trebuie sa lupt si sa castig' la 'trebuie sa negociez, sa conving, sa conlucrez, sa fac compromisuri'. De aceea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca numarul disputelor rezolvate prin mediere sa reduca semnificativ numarul litigiilor care se rezolva in instanta", a spus mediatorul Costin Stoica pentru Ziare.com.
Potrivit legii, mediatorul nu poate solicita plata unui onorariu pentru informarea partilor. "Pentru cei care participa la sedinta de informare nu exista alte cos