În ianuarie 1961, americanii au hotărât să trimită, experimental, în spaţiu, un cimpanzeu, pentru a vedea care sunt şansele lui de supravieţuire în afara atmosferei, cu puţin timp înainte ca ruşii să trimită un om pe orbită, scrie Daily Mail.
40 de cimpanzei au fost pregătiţi timp de trei ani de Forţele Aeriene americane, pentru lansarea în spaţiu, animalele fiind învăţate sarcini simple, de a răspunde la semnale luminoase şi sonore transmise de pe Pământ.
Cimpanzeul Ham, în vârstă de trei ani, a rămas celebru după zborul din 31 ianuarie 1961, când animalul a fost lansat pe orbită din Florida, iar după o “călătorie” de 16 minute şi 39 de secunde, el revenind în siguranţă pe Pământ. Ham a ajuns la altitudinea de 252.000 de metri, din cauza unei erori, după ce iniţial zborul fusese programat până la 185.000 de metri.
Capsula a revenit pe Terra în Oceanul Atlantic iar după ce Ham a fost recuperat, a primit cadou un măr şi o jumătate de portocală.
Ruşii o trimiseseră, în noiembrie 1957, în spaţiu, pe Laika, o căţeluşă, primul animal lansat în afara orbitei şi prima fiinţă decedată în afara Pământului. Spre deosebire de Ham, animalul a murit în spaţiu după şapte zile, întrucât a rămas fără oxigen. De altfel, Sputnik 2, nava sovietică care a transportat-o pe Laika nu a fost proiectată pentru întoarcere, soarta animalului fiind decisă de la startul misiunii.
Potrivit veterinarilor care l-au consultat imediat după întoarcere, Ham nu a suferit în urma aventurii sale şi a trăit 17 ani în grădina zoologică din Washington. A murit la 25 de ani, în Carolina de Nord.
În ianuarie 1961, americanii au hotărât să trimită, experimental, în spaţiu, un cimpanzeu, pentru a vedea care sunt şansele lui de supravieţuire în afara atmosferei, cu puţin timp înainte ca ruşii să trimită un om pe orbită, scrie Daily Mail. @N_P