Procuroarea Oana Schmidt Hăineală vorbeşte despre rarfinarea tendinţelor politice de subordonare a Justiţiei
Există anumite tendinţe politice pentru subordonarea Justiţiei şi, în acest sens, metodele vor fi mai „rafinate" şi mai „complexe" a declarat vicepreşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, pentru România liberă. Procuroarea îl citează pe fostul judecător al Curţii Constituţionale, Viorel Mihai Ciobanu, un apropiat al anumitor grupuri din USL, care ar fi făcut recent într-o revistă de specialitate „o pledoarie ce duce la ideea subordonării parchetelor faţă de Executiv".
Întrebată dacă crede că politicul va încerca sa-şi subordoneze Justiţia, vicepreşedinta CSM a declarat: "Cred că nuanţele se vor rafina şi vor deveni mai complexe. Din nou, fac referire la articolul profesorului Ciobanu. Lăsând la o parte o serie de inexactităţi privind dinamica şi natura relaţiilor internaţionale şi o serie de erori cum ar fi susţinerea că pentru ca un magistrat să fie ales în Consiliu nu există o condiţie de vechime (ea există, este de 6 ani, se regăseşte în legea organică 317/2004), am văzut acolo, după o argumentaţie în care se spunea că, de fapt, numirile în parchete nu interesează pe nici unul dintre actorii interni în mod special, o pledoarie care duce la ideea subordonării parchetelor faţă de Executiv.
Aceasta înseamnă implicit eliminarea statutului de magistrat al procurorului în România, statut garantat constituţional, şi privarea procurorilor de garanţiile de independenţă în îndeplinirea rolului lor. Aceste teorii nu sunt noi şi ne-au preocupat dintotdeauna. Nu vrem ca tot ce s-a câştigat în materia reformării Justiţiei şi din punct de vedere structural, şi din punctul de vedere al mentalităţilor, să se piardă. Nu şi dacă noi putem face ceva în privinţa asta. Cred că aceasta va fi una din provocările anului viitor şi cred c