Îngrijorată de posibilitate creşterii exponenţiale a numărului imigranţilor odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, Marea Britanie îşi doreşte revizuirea directivei care reglementează libertatea de circulaţie, potrivit declaraţiilor ministrului britanic de interne, Theresa May, într-un interviu apărut duminică în "The Sunday Times".
Deşi oficialul englez nu a precizat ce state sunt vizate, săptămânalul britanic a subliniat că ţintele cele mai probabile sunt România şi Bulgaria. Restricţiile pentru aceste state ar urma să fie ridicate, potrivit calendarului european, anul următor.
Marea Britanie şi-a anunţat deja intenţia de a demara un proces mai amplu de negociere cu Uniunea Europeană (UE) prin care îşi doreşte să recâştige o parte din competenţe, controlul imigraţiei fiind unul dintre domenii.
"Analizăm această întreagă arie de abuzuri în privinţa libertăţii de mişcare, dar vom merge şi mai departe prin includerea problematicii libertăţii de mişcare pe lista de revizuri", a comentat Theresa May, aceeaşi idee fiind adusă în discuţie şi de premierul David Cameron, care a subliniat necesitatea unor măsuri de limitare a imigraţiei.
Printre măsurile pe care administraţia de la Londra le-ar putea introduce pentru a împiedica cetăţenii europeni din noile state mebre să muncească în Marea Britanie, se numără continuarea sau înăsprirea actualelor restricţii, dar şi solicitarea de vize pentru cetăţenii care doresc să intre pe teritoriul britanic.
Aceste măsuri contravin principiului libertăţii de mişcare a cetăţenilor, una dintre libertăţile fundamentale ale UE, care le permite acestora să călătorească, să studize şi să muncească şi a fost prevăzută încă din 1957, prin Tratatul de la Roma.
Potrivit condiţiilor negociate în momentul aderărării României şi Bulgariei la UE, Austria, Irlanda, Spania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Fr