Anul acesta, fata mea cea mare a fost admisa si a inceput cursurile unei facultati din Marea Britanie. Cum majoritatea prietenilor si cunoscutilor m-au intrebat despre cum a fost tot procesul din perspectiva unui parinte, m-am gandit ca un astfel de articol ar fi util si altor parinti.
Pasul 1. Decizia de a studia in afara tarii - clasele VIII-IX
Este de preferat ca decizia copilului de a isi continua studiile dupa liceu in afara tarii sa fie din proprie initiativa si sa se ia cat mai din timp.
Aici rolul parintilor este vital, prin perspectiva suportului financiar. Fara sa luam in calcul taxa de scolarizare, pentru studiul in afara tarii - in Marea Britanie in special - studentul are nevoie si de alti bani pentru a-si acoperi costurile in cei 3 ani de facultate. Dat fiind ca procesul de a obtine viza de lucru in Marea Britanie dureaza (cunosc cazuri de studenti care nu au primit-o in primul an de studiu sau chiar deloc), iar oferta de locuri de munca nu este foarte mare, sarcina de a asigura acesti bani revine in mare parte parintilor (sau sponsorilor). Prin urmare, daca planurile financiare nu va permit o astfel de investitie, uitati de Marea Britanie. Ca varianta de studiu in strainatate cu un efort financiar mai mic raman tarile nordice ale caror facultati finanteaza mult din costurile vietii studentilor.
Asa cum spuneam, decizia este de preferat sa vina din partea copilului. Efortul de adaptare la a trai zi de zi departe de familie, intr-un mediu nou si mult mai competitiv nu este usor. Fara motivare interna, copiilor le va fi foarte greu. Ca o paranteza, mi s-a spus ca la specialitatea urmata de fata mea, mai bine de o treime din studentii anului intai nu au reusit sa promoveze. Mai mult, fara motivare interna copiii risca sa trateze materiile de la liceu superficial.
Aici apare factorul "din timp". Admiterea se face